Racun Organik

Bio Pest Control & Bio Decease Control

TERCARI-CARI KAWALAN SERANGGA UNTUK MEMBASMI SERANGGA PEROSAK, KULAT DAN BAKTERIA?

Sakit hati betul lihat serangga perosak bermaharajalela ke atas tanaman kita. Ada yang merosakkan akar tumbuhan, memakan bahagian batang, memakan pucuk-pucuk daun tanaman, menghisap cairan daun.

Begitu juga kulat. Antara penyakit yang terjadi seperti layu kulat, antraknosa, tompokan pada daun. Kita akan dapat lihat tulang daun menjadi pucat, diikuti dengan tangkai yang layu dan gugur daunnya. Ada juga yang menyebabkan keadaan batang, daun dan buah akan menjadi busuk. Tak kurang, ia menyebabkan muncul tompokan putih hingga coklat.

Tanda penyakit disebabkan bakteria pula iaitu daun yang rosak dan hitam dan layu bakteria. Serangan bakteria boleh menyebabkan tanaman layu mendadak dan seterusnya mati. Ada beza penyakit layu bakteria dengan layu kulat. Bagaimana nak bezakan? Potong batang atau daun, kemudian celup ke dalam bekas air jernih dan digoncangkan. Ia akan mengeluarkan benang-benang putih halus.

Jangan risau, setiap benda ada penyelesaiannya. Botol kuning ini (budget 02) untuk kulat dan bakteria. Adapun botol merah (budget 01) pula untuk serangga mikro dan ulat yang menghisap, menggigit dan menebuk. Kedua-duanya sedia berbakti untuk anda ?.

Shopping Cart
Scroll to Top
Perlukan Bantuan?